SVEČANO OTVORENA OSNOVNA ŠKOLA “STARI ILIJAŠ”

Svečanim presjecanjem vrpce i kulturno-zabavnim programom jučer je u Ilijašu otvorena novoizgrađena zgrada Osnovne škole “Stari Ilijaš“. Otvaranje škole upriličeno je prvog dana školske 2014./2015. godine, tako da su učenici odmah sjeli u nove klupe i u novom ruhu započeli školsku godinu. Radi se o investiciji čija je ukupna vrijednost oko pet miliona maraka, a najveći investitor je Vlada Kantona Sarajevo.

Ceremoniji svečanog otvorenja u sportskoj dvorani ove škole, koje je počela intoniranjem himne BiH, prisustvovali su Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Bakir Izetbegović, Premijer Vlade Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, direkor škole Mahir Dević, zastupnici u državnom i federalnom parlamentu, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, predstavnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, direktori škola, direktori javnih i privatnih preduzeća, predstavnici političkih partija, predstavnici vjerskih zajednica, učenici škole te mnogobrojni gosti i građani općine Ilijaš.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=PR4LPG2Rszw” width=”700”]

Direkor škole Mahir Dević u svom obraćanju istakao je značaj izgradnje i otvaranja škole u Starom Ilijašu te upoznao prisutne sa brojem učenika koji će pohađati ovu školu.Osnovnu školu “Stari Ilijaš” od danas počinje pohađati oko 500 učenika, i mislim da je to najveći mubarek i najveća radost a ujedno i najveća investicija na području općine Ilijaš u oblasti obrazovanja vjerovatno u posljednjih pedeset godina, a sigurno najveća investicija nakon rata na području općine Ilijaš. U školi trenutno imamo 27 odjeljenja, od toga je 19 odjeljenja u centralnoj školi. Imamo tri područne škole, područna škola u Misoči, Malešićima i Bioči u kojima imamo osam odjeljenja. Nalazimo se u prekrasnom objektu u kojem se nalazi 19 učionica, hemijska laboratorija za hemiju i fiziku, stomatološka ordinacija, biblioteka sa čitaonicom, ogromna sportska sala, te smo dobili saglasnost od Ministarstva za obrazovanja i nauku i Vlade Kantona da organizujemo produženi boravak. Uglavnom, naš cilj je da ovo bude najbolja škola u općini Ilijaš”, kazao je Dević.

Ponos i oduševljenje zbog otvorenja objekta Osnovne škole“ Stari Ilijaš“, istakao je i Općinski načelnik Akif Fazlić, koji je kazao: “Danas smo konačno dočekali da se naš jedan dugi san ostvari. Završili smo prelijep i moderan objekat osnovne škole i ovo je veliki uspjeh za Ilijaš, koji pokazuje kojim putem grad ide. Ovaj projekat najveći značaj ima za naše najmlađe, za našu djecu i učenike, ali je pokrenuo i niz drugih stvari ovdje na području Starog Ilijaša, i praktično učinio da se u zadnje vrijeme potpuno promjeni slika ovog mjesta. Naravno da smo danas, prije svega sretni a ja kažem i ponosni na ono što je učinjeno i urađeno i želim da učenici i nastavnici ovaj prostor koriste na najbolji način i za ono što je najvažnije za mlade ljude a to je sticanje znanja.”

Poseban gost na svečanoj ceremoniji otvaranja Osnovne škole „Stari Ilijaš“ bilo je Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je prije svega, čestitao početak školske godine svih učenicima i nastavnicima, s posebnim naglaskom na prvačiće, kojima je ovo jedan od najsretnijih dana u životu.

Izetbegović je kazao: “Dragi đaci,  budite posvećeni, marljivi i vrijedni. Poštujte autorite svojih učitelja i nastavnika, vaših roditelja jer znanje i savjeti koje vam oni nesebično prenose teško se nadoknađuju ako se na vrijeme ne usvoje.“ Također, izrazio je zadovoljstvo što dijeli radost s građanima Ilijaša te istakao važnost ulaganja u obrazovanje. „Budućnost ove zemlje ovisi od novih generacija a kvalitetno obrazovanje je temelj te budućnosti i nemojmo to nikad izgubiti iz vida. Ne može biti sretna zemlja u kojoj učitelj i nastavnici štrajkuju boreći se za koru hljeba a tek onda pažnju posvećuju učenicima. Moramo osigurati egzistenciju i dostojanstvo onima koji odgajaju našu djecu, njihova uloga je veličanstvena i nezamjenjljiva”, dodao je Izetbegović.

Učenici i njihovi roditelji nisu krili oduševljenje i radost zbog otvaranja nove škole. Smatraju da će njihova djeca imati odlične uslove za učenje i rad, a djeca su neizmjerno sretna što će svoje školske dane provesti u novim učionicama i klupama. U okviru programa otvaranja škole priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, koji su izveli učenici ove škole, te posebni gosti Hor Preporod Ilijaš i Armin Muzaferija. Nakon programa, zvanice su pristupile svečanom presijecanju vrpce čime je škola simbolično otvorena. Svi prisutni su obišli i učionice škole, te se počastili ukusnim jelima koje su pripremile članice Udruženja žena “Zlatne ruke“ iz Ilijaša.

(Izvor: radioilijas.ba / Foto: Almir Pušina / Video: tvsa.ba)