HUTBA: SLAST ODMORA KROZ IBADETE

Hvala Allahu, osim Njega drugog Boga nema. Njemu se klanjamo, od Njega pomoći i oprosta tražimo. Njemu se utječemo od zlih djela naših i molimo ga da nas osnaži imanom, da naša srca napuni ljubavlju prema Njemu.

Salavate i selame šaljemo onom čijem društvu čeznemo, devletliji, Allahovom poslaniku Muhammedu, s.a.v.s.,  njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

Nedavno smo izašli iz mjeseca ramazana, mjeseca u kojem smo intenzivno bili u ibadetu Allahu, dž.š., a danas kada smo evo pred mjesecima julom i augustom, vjerujem da većina planira ili već željno iščekuje dane odmora; dane kada će svakodnevne obaveze zamijeniti u provođenju više vremena sa svojom porodicom, kada će odahnuti i odmoriti i tijelo i dušu.

Uzvišeni Allah je, draga braćo, čovjeku odredio uz rad i period odmora, međutim, kao i u većini drugih slučajeva udaljivši se od vjere, zapostavivši ono što nam naš Gospodar nudi, čovjek predavši se dunjaluku i utrci da što više stekne prolaznih dobara vrlo često periode određene za odmor zamijeni mukotrpnim radom, neprospavanim noćima.

Čovjek se sastoji iz dvije komponente, tijela i duše. I tijelo i duša imaju potrebu za odmorom, imaju potrebu za promjenom stanja. Zato nam je Milostivi Allah svakog dana dao jednu od najvećih blagodati, dao nam je namaz koji raspoređen u pet različitih vremenskih perioda u toku dana ima funkciju da nas odmori, da stanja i obaveze u kojima se nalazimo između njih ostavimo, i da abdestom i namazom okrijepimo svoja tijela i svoje duše.

Poslanik, a.s., naš uzor čijim vrlinama težimo da se okitimo je govoreći o svom namazu kazao da je on radost njegovih očiju. Da bi se ovaj stepen postigao, da nam namaz ali i svi drugi ibadeti budu radost i ono što sa čežnjom iščekujemo valja postići slast imana.

A recept za postizanje slasti u vjeri nam je dao naš Šefadžija, s.a.v.s., koji je rekao: “Slast imana osjetit će onaj ko bude zadovoljan da mu Allah bude Gospodar, islam vjera i Muhammed poslanik.” (Buhari i Muslim)

Ovih dana smo u prilici da vrlo često, kako na poratlima tako i u raznim drugim časopisima, magazinima (…), čitamo o preporukama kako provesti dane odmora. Svi stručnjaci koji se bave čovjekom, koji proučavaju ljudsku psihu preporučuju da u toku godišnjeg odmora uzmemo neku knjigu i da dio odmora provedemo u druženju sa knjigom. To je hrana našem mozgu i našoj psihi koji imaju potrebu da se prepuste mašti i razmišljanju koje će nam štivo koje čitamo donijeti.

Milostivi, Samilosni nam je, braćo draga, poslao Knjigu koja nam nudi takvu duhovnu relaksaciju, gozbu u kojoj razum pronalazi poslastice čije su ljepote veličanstvene a ukusi raznovrsni. Naš Poslanik, a.s., nam preporučuje kao osnovu našeg dnevnog druženja sa knjigom, da pročitamo 20 stranica Kur'ana. Rekoh ovo je osnova ispod koje ne bismo smjeli ići, a ono što bi na nju trebalo dograditi jeste druženje sa raznovrsnim drugim štivom koje ćemo povezivati sa kur'anskim porukama.

Odmori su vrlo bitan segment našeg života. Odgovorni ljudi takvim segmentima pristupaju odgovorno i sa planom kako dane odmora iskoristiti da se što bolje odmorimo.

Činjenica je, da osoba koja je navikla na rad, na aktivnosti neće slast odmora osjetiti u dugom spavanju, izležavanju, ljenčarenju. Takvim osobama neophodne su one stvari koje će u njihovim životima unijeti jednu svježinu.

Tu svježinu mnogi pronalaze u odlascima u prirodu, koja djeluje smirujuće na nas. Svom razumu daj priliku da u prirodi vidi i osjeti blagodati koje nam je Uzvišeni podario.

Tu svježinu ćeš vrlo lijepo moći osjetiti i kada naviknut da rano odlaziš na posao, u danima kada odmaraš, poraniš na sabah-namaz. Zrak koji udahneš po izlasku iz džamije probudiće svaki damar tvoga tijela, donijeti svježinu u svaku tvoju ćeliju koja će sada na sasvim novi način upijati poruke Knjige koju ćeš čitati, zikra koje će na tvoje srce blagotvorno djelovati da ćeš zrake sunca koje obasjava tvoje tijelo pri izlasku osjetiti i na svom srcu, u svojoj duši.

Počasti se u danima odmora ibadetskom svježinom koja će unijeti dugoročnu promjenu na bolje u tvoj život, a svjetlost te promjene će obasjati i one oko tebe.

Allaha, koji je Izvor svjetlosti molimo da svjetlom Upute obasja naše duše. Amin

Džamija Stari Ilijaš; 29.06.2018. godine

Hutbu održao Amel ef. Muminović