REPORTAŽA RADIJA ILIJAŠ O OMLADINI DŽEMATA STARI ILIJAŠ

Omladina Džemata Stari Ilijaš izuzetan je primjer kako ljubav prema džamiji, i nakon završetka mektebskog školovanja, intenzivnim druženjem i brojnim aktivnostima, pretvoriti u oazu mira i radosti, te u ovom vremenu izgubljenosti pronaći pravo duhovno sklonište. U sklopu Džemata aktuelna su omladinska druženja, nastupi Hora Hanan koji okuplja mnoštvo djevojaka, predavanja, učenje Kur ‘ana uz tefsir, te mnoštvo drugih načina za koristan utrošak vremena. O Horu Hanan i druženju za Radio Ilijaš govore solistice Medina Krdžić i Esma Bešlija.

“Naš Hor postoji od 2007. godine, broji dosta djevojaka. Hor Hanan je veoma uspješan, često se družimo. Nastupali smo u drugim džematima i družili se. Imali smo tokom proteklih ramazana mnoštvo organizovanih iftara, omladinskih druženja i druženja sa ženama. I tokom ovog Ramazana imamo u planu nova druženja, u vidu predavanja, a i u vidu zajedničkih iftara”, kazale su nam Medina i Esma.

51

Jedan od pokretača aktivnosti i druženja omladine u Starom Ilijašu Saudin Dedić priča o tome kako je sve počelo. “Intenzivno druženje pokrenuto je na inicijativu momaka iz našeg džemata prije tri godine. U početku je to bilo učenje Kur'ana uz tefsir Ahmeda efendije. Uz to je bilo i neobavezno druženje uz dijalog o raznim temama. U posljednje vrijeme nastojimo da se uključe i djevojke, a ne kao do sada samo momci. U toku Ramazana, planiramo da omladinska druženja imamo dva puta sedmično”, rekao je Dedić.

Web stranica

Muhamed Begović, dobitnik nagrade Općine Ilijaš za najuspješnijeg pojedinca također je od samog početka sa omladinom u džamiji. On i njegov kolega Almir Mednolučanin imaju brojne poslovne obaveze, ali nađu vremena za druženje. Oni su pokretači prve džematske web stranice na području općine Ilijaš, web stranice džemata Stari Ilijaš www.dzematstariilijas.tk.

“Razmišljajući kako da popularizujemo ovu vrstu druženja, pošto smo nekako u toj struci odlučili smo da pokrenemo web sajt na kome ćemo pokušati da imamo takve sadržaje kojima ćemo privući ljude džamiji, mektebu i našim druženjima, podsjetiti na neke stvari koje su zaboravili ili naučiti ih nešto što nisu znali. Informisati ih o aktivnostima Džematu, Rijasetu. Objavljujemo sadržaje koji će pomoći djeci u mektebu, savladavanju mektebskog gradiva. Stranica je već doživjela nekoliko verzija, imamo puno pozitivnih kritika, objavljenih vijesti i posjeta. Nadamo se da ćemo to i proširiti u budućnosti, to je testna verzija, da vidimo reakcije, a svaka vrsta podrške nam je dobrodošla”, naglasio je ovom prilikom Begović. 

Almir Mednolučanin napominje da njihovo druženje nije nikakav hobi, jer su svi zauzeti i studiranjem i poslovima ali nađu vremena za hairli posao. “Prvenstveni cilj stranice je da djeci iz mekteba na jednom mjestu skupimo sve ono što uče, što su savladali, na primjer kur'anska sura sa mnogo ponavljanja, poučne priče, hutbe Ahmeda efendije ili iz drugih džemata koje nam se učine zanimljive, vijesti iz džemata i drugi sadržaji. Pokrenuli smo i facebook stranicu zbog publike. Tri godine druženja nije malo i ta konstantnost je ono što se ističe”, kaže Almir. Mevludin Tirić, jedan od novih članova pozvao je zainteresiranu omladinu da se bez ikakvih predrasuda pridruže druženjima i uključe u njihove aktivnosti.

Omladina određuje sadržaje i aktivnosti koje žele

Imam džamije u Starom Ilijašu mr. Ahmed ef. Purdić ističe da Islamska zajednica veliku pažnju pridaje radu mekteba, tome svi imami posvećuju veliki dio svog vremena . Nažalost, nakon mekteba ne postoje adekvatni programi za rad sa omladinom. “Često djeca puno toga što su naučili u mektebu zaborave. Želeći to spriječiti prvo smo krenuli sa učenjem Kur'ana, da to ne zaborave jer kao što se i u hadisu kaže Kur'an se vrlo lahko zaboravi. Tako su se rodile i primjenile i nove ideje, kao što je naša web stranica. U džematima se odvija veliki broj dobrih aktivnosti za koje ljudi i ne saznaju, web stranica je način da ljude informišemo o sergijama, projektima. Mi smo otvorili ovaj mekteb, koji nam omogućava idealne uslove za rad. Želimo da taj rad usavršimo sa prezentacijama, projekcijama, filmovima dokumentarnim i igranim poučnog sadržaja, da omogućimo omladini da se druži na halal način. Omladina okuplja najbolje pojedince iz našeg društva iako je njihov broj relativno mali. Znamo da je bilo i Božijih poslanika koji su utrošili godine rada, a nisu imali brojne sljedbenike. Allah nas obavezuje da radimo, a ne obavezuje nas na velike rezultate”, kazao je efendija Purdić.

U džamiji u Starom Ilijašu bilo je organizovano i učenje sufare za odrasle. Organizovali su i kurseve arapskog jezika i pisma u Gradskoj džamiji u Ilijašu. Druženja su petkom od akšama do jacije. Ovog Ramazana predavanja će biti organizovana subotom, a držat će ih Ahmed efendija ili gosti. Ističu da je jedan od razloga dugotrajnosti njihovog druženja i to što omladini daju odriješene ruke i omogućavaju da sami biraju sadržaje i aktivnosti koje žele i koje će pratiti. Cilj je druženje, razmjena znanja i iskustava za opće dobro i svi koji žele doprinijeti tom zadatku su dobrodošli.

SNIMAK CIJELE EMISIJE POSLUŠAJTE OVDJE:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RPyVoH728ZA” width=”702” responsive=”no”]

(Piše: Nermina Durić-Kahvedžić / radioilijas.ba)