RAMAZANSKA MUKABELA U NAŠOJ DŽAMIJI

Mjesec ramazan po mnogo čemu je najodabraniji mjesec kod muslimana. Mjesec u kojem je počela objava Kur'ana poslaniku Muhammedu a.s., mjesec posta, mukabela, ukratko mjesec u kojem vjernici nastoje biti bolji i činiti što više dobra, jer je ramazan mjesec u kojem Bog uvećava nagradu i obilno daruje. 

Ipak, na važnost i vrijednost mjeseca ramazana ponajbolje ukazuje činjenica da je u njemu počela objava časnog Kur'ana, o čemu govori ajet iz kur'anske sure Bekare, u kome se kaže: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.”

Ramazanska mukabela ili zajedničko učenje Kur'ana tokom ramazana je također, jedna od spojnih tačaka mjeseca ramazana i Kur'ana i ona se tokom ramazana tradicionalno uči u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

U našoj džamiji ovog ramazana mukabela se učila u dva termina, jutarnjem, prije sabah namaza, i popodnevnom, poslije podne namaza. Mukabelu su svakodevno, pored imama Ahmeda efendije, učili i naše vrijedne džematlije, omladina te učenici medrese.

Molimo Uzvišenog da obilato nagradi sve one koji su učestvovali u učenju mukabele, jer je velika čast znati učiti i čitati Kur'an a.š., a također sigurna nagrada čeka i one koji su dolazili da slušaju i prate Allahov govor.