POUČNA PRIČA: JESTE LI I VI OD ONIH KOJI UMJESTO MLIJEKA SIPAJU VODU?

Priča se da je u nekom selu zavladala glad, pa je starješina sela zadao jedan neobičan zadatak svim stanovnicima tog sela kako bi se pokušali suočiti sa sušom i glađu… Obavijestio ih je da će postaviti na sred sela jedan veliki lonac i da svaki čovjek i žena treba  u lonac da naspu čašu mlijeka pod uslovom da svako sam mora da naspe čašu i da ne smije niko da ga vidi. Ljudi požuriše da izvrše naredbu starješine – svi su se skrivali po noći i izlili bi sadržaj čaše koju su donijeli. Ujutro je starješina otvorio lonac…i šta je ugledao???

Lonac pun vode!!!

Gdje je mlijeko? I zašto je svaki stanovnik nasuo vodu umjesto mlijeka?

Svako je pomislio u sebi: „Ako ja stavim jednu čašu vode to neće utjecati na veliku količinu mlijeka koju će nasuti drugi.“

I tako su se svi oslonili na druge, i svako je razmišljao na isti način kao i ostali –  da je samo on nasuo vodu umjesto mlijeka. Rezultat toga je bio da je glad pokosila ovo selo i nisu našli izlaz iz krize.

Znaš li da si i ti onaj koji puni čaše vodom u najteža vremena – kad se traži od tebe da ih puniš mlijekom?

Kada ne pomogneš svojoj bosoj, neodjevenoj, gladnoj braći a ti se sladiš vrećicom čipsa ili čašom Coca Cole pravdajući se da to što ti to radiš nema utjecaja – ti puniš čašu vodom.

Kada ne obavljaš svoj posao predano argumentujući to time da se to neće primjetiti među mnoštvom posla koji drugi odrade – ti puniš čašu vodom.

Kada ne pročistiš svoj nijjet u poslu koji radiš misleći da svi ostali imaju čist nijjet pa da će to biti neprimjetno – ti puniš čašu vodom.

Kada siromasima iz ummeta ne daješ svoj imetak misleći da će se drugi pobrinuti za njih…Kada izostavljaš dovu za pomoć, milost i oprost svim muslimanima…Kada ostavljaš zikr (spominjanje Allaha), istigfar (traženje oprosta) i noćni namaz… Kada dangubiš i ne koristiš svoje vrijeme za učenje, podučavanje, da'vu (pozivanje u Allahovu,s.v.t., vjeru) – ti puniš čašu vodom!!!

Izvor: facebook.com/yohka.anaa (akos.ba)