Opširnije "/>

ODRŽANO BAJRAMSKO VEČE I SVEČANO OTVORENA MANIFESTACIJA “ILIJAŠKI DANI” 2015

0

Jubilarnu 15. Manifestaciju kulture, sporta i trgovine “Ilijaški dani” 2015 otvorio je večeras predsjednik Organizacionog odbora Benis Fazlić podsjetivši na mnogobrojne bogate sadržaje prethodnih godina. Tokom godina hiljade posjetitelja iz BiH i dijaspore mogli su pogledati pozorišne predstave, promocije knjiga, koncerte zabavne, narodne muzike, večeri sevdaha  izložbe slika i fotografija, filmske večeri,  nastupe brojnih folklornih skupina, sajmove privrede, sportske sadržaje itd.

“Manifestacija je okupila značajan broj eminentnih umjetnika i estradnih radnika tokom godina.  I ove godine očekujemo jednako uspješne Ilijaške dane, vezane za naš grad i aktivnosti naših vrijednih članova brojnih udruženja, talentiranih građana i sami ćete se uvjeriti. Najbolji početak Manifestacije je tradicionalno Bajramsko veče u kojem ćemo dodijeliti nagrade pobjednicima ramazanskog takmičenja. Bajram je kruna Ramazana, dolazi kao svojevrsna nagrada za post, prilika za jačanje međuljudskih i prijateljskih veza, nadam se da ste bajramske dane iskoristili na najbolji mogući način. U narednih sedam dana očekuje nas mnoštvo kulturnih, sportskih i privrednih sadržaja koje vas pozivam da posjetite”, kazao je, između ostalog, predsjednik Organizacionog odbora Benis Fazlić.

Hor-Hannan-06

Dijelove iz Kur’a na početku Bajramske večeri proučili su Tarik ef. Hašimović i Sejid ef. Strika.  U nastavku programa održano je tradicionalno Bajramsko veče uz nastup i izvanredno izvođenje ilahija hora Preporod Ilijaš i ženskog hora Hannan Stari Ilijaš. Dodijeljene su nagrade pobjednicima literarnog takmičenja “Ramazan miriše mahalom 2015”, koje JU “KSC i Radio Ilijaš” uspješno organizuje već treću godinu. Podsjetimo, Radio Ilijaš je godinama od početka poslijeratnog rada ’96. organizovao brojne uspješne ramazanske kvizove i obezbjeđivao vrijedne nagrade za učesnike.

Predsjednik ocjenjivačke komisije mr. Ahmed ef. Purdić objavio je imena pobjednika i podnio izvještaj o radu.

“Pristigla su 22 rada, bilo je jako teško odlučiti i presudile su nijanse. U ocjenjivanju smo gledali stil, poruku, suvislost, gramatičke greške. Koliko je bilo teško govori i činjenica da smo se odlučili za jednu utješnu nagradu kako bi što više djece ohrabrili za dalje učešće”, kazao je Purdić proglasivši imena pobjednika.

Prvo mjesto pripalo je Adnanu Aličelebiću iz Ilijaša – sponzor Lišćevica promet d.o.o., drugo mjesto zauzela je Amina Omerović iz Olova – sponzor Svjetska asocijacija islamske omladine Wamy Nedwe, treće mjesto pripalo  je Amelu Rizvanoviću iz Visokog – sponzor Stomatološka ordinacija dr. Muftić Podlugovi. Utješnu nagradu dobila je Sumea Visoka iz Ilijaša – sponzor KSC i Radio Ilijaš.

Djeca su pročitala radove, a sponzori su dodijelili nagrade i diplome pobjednicima, a organizator zahvalnice sponzorima prve tri nagrade.

Pobjednik konkursa Adnan Aličelebić kazao je da je izuzetno sretan što se i na ovaj način, literarnim konkursom obogaćuju ramazanske aktivnosti u Ilijašu, te da mu nagrada daje dodatni podstrek da nastavi dalje pisati.

Djeca su, pored novčanih nagrada i diploma, dobila i primjerke Kur’ana koje je poklonio Šerif ef. Ćatić, kao i Monografiju šehida i poginulih boraca “315 istina o slobodi”, te vrijednu Enciklopediju islama koje je obezbijedio organizator konkursa JU KSC i Radio Ilijaš.

Ramazanski konkurs dio je Ramazanskog programa Radio Ilijaša, koji je i ove godine bio izuzetno uspješan prvenstveno zahvaljujući ilijaškim imamima. Tako smo dodijelili zahvalnice za izuzetnu saradnju i podršku u realizaciji programskih aktivnosti: mr. Ahmedu ef. Purdiću, Šerifu ef. Ćatiću i Sejidu ef. Striki. Zahvalnica je dodijeljena i mesnoj industriji Brajlović za višegodišnju podršku nagradnoj igri u Ramazanskom programu.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić | radioilijas.ba

KOMENTARIŠI ČLANAK: