ODRŽANO BAJRAMSKO VEČE I SVEČANO OTVORENA MANIFESTACIJA “ILIJAŠKI DANI” 2015

Jubilarnu 15. Manifestaciju kulture, sporta i trgovine “Ilijaški dani” 2015 otvorio je večeras predsjednik Organizacionog odbora Benis Fazlić podsjetivši na mnogobrojne bogate sadržaje prethodnih godina. Tokom godina hiljade posjetitelja iz BiH i dijaspore mogli su pogledati pozorišne predstave, promocije knjiga, koncerte zabavne, narodne muzike, večeri sevdaha  izložbe slika i fotografija, filmske večeri,  nastupe brojnih folklornih skupina, sajmove privrede, sportske sadržaje itd.

“Manifestacija je okupila značajan broj eminentnih umjetnika i estradnih radnika tokom godina.  I ove godine očekujemo jednako uspješne Ilijaške dane, vezane za naš grad i aktivnosti naših vrijednih članova brojnih udruženja, talentiranih građana i sami ćete se uvjeriti. Najbolji početak Manifestacije je tradicionalno Bajramsko veče u kojem ćemo dodijeliti nagrade pobjednicima ramazanskog takmičenja. Bajram je kruna Ramazana, dolazi kao svojevrsna nagrada za post, prilika za jačanje međuljudskih i prijateljskih veza, nadam se da ste bajramske dane iskoristili na najbolji mogući način. U narednih sedam dana očekuje nas mnoštvo kulturnih, sportskih i privrednih sadržaja koje vas pozivam da posjetite”, kazao je, između ostalog, predsjednik Organizacionog odbora Benis Fazlić.

Hor-Hannan-06

[su_custom_gallery source=”media: 3795,3768,3759,3760,3797,3758” link=”lightbox” width=”219” height=”180” title=”never”][su_custom_gallery source=”media: 3272,3269,3268,3270,3271” link=”image” width=”150” height=”100”][/su_custom_gallery]

Dijelove iz Kur’a na početku Bajramske večeri proučili su Tarik ef. Hašimović i Sejid ef. Strika.  U nastavku programa održano je tradicionalno Bajramsko veče uz nastup i izvanredno izvođenje ilahija hora Preporod Ilijaš i ženskog hora Hannan Stari Ilijaš. Dodijeljene su nagrade pobjednicima literarnog takmičenja “Ramazan miriše mahalom 2015”, koje JU “KSC i Radio Ilijaš” uspješno organizuje već treću godinu. Podsjetimo, Radio Ilijaš je godinama od početka poslijeratnog rada ’96. organizovao brojne uspješne ramazanske kvizove i obezbjeđivao vrijedne nagrade za učesnike.

Predsjednik ocjenjivačke komisije mr. Ahmed ef. Purdić objavio je imena pobjednika i podnio izvještaj o radu.

“Pristigla su 22 rada, bilo je jako teško odlučiti i presudile su nijanse. U ocjenjivanju smo gledali stil, poruku, suvislost, gramatičke greške. Koliko je bilo teško govori i činjenica da smo se odlučili za jednu utješnu nagradu kako bi što više djece ohrabrili za dalje učešće”, kazao je Purdić proglasivši imena pobjednika.

[su_spacer size=”0”]

Prvo mjesto pripalo je Adnanu Aličelebiću iz Ilijaša – sponzor Lišćevica promet d.o.o., drugo mjesto zauzela je Amina Omerović iz Olova – sponzor Svjetska asocijacija islamske omladine Wamy Nedwe, treće mjesto pripalo  je Amelu Rizvanoviću iz Visokog – sponzor Stomatološka ordinacija dr. Muftić Podlugovi. Utješnu nagradu dobila je Sumea Visoka iz Ilijaša – sponzor KSC i Radio Ilijaš.

Djeca su pročitala radove, a sponzori su dodijelili nagrade i diplome pobjednicima, a organizator zahvalnice sponzorima prve tri nagrade.

Pobjednik konkursa Adnan Aličelebić kazao je da je izuzetno sretan što se i na ovaj način, literarnim konkursom obogaćuju ramazanske aktivnosti u Ilijašu, te da mu nagrada daje dodatni podstrek da nastavi dalje pisati.

Djeca su, pored novčanih nagrada i diploma, dobila i primjerke Kur’ana koje je poklonio Šerif ef. Ćatić, kao i Monografiju šehida i poginulih boraca “315 istina o slobodi”, te vrijednu Enciklopediju islama koje je obezbijedio organizator konkursa JU KSC i Radio Ilijaš.

Ramazanski konkurs dio je Ramazanskog programa Radio Ilijaša, koji je i ove godine bio izuzetno uspješan prvenstveno zahvaljujući ilijaškim imamima. Tako smo dodijelili zahvalnice za izuzetnu saradnju i podršku u realizaciji programskih aktivnosti: mr. Ahmedu ef. Purdiću, Šerifu ef. Ćatiću i Sejidu ef. Striki. Zahvalnica je dodijeljena i mesnoj industriji Brajlović za višegodišnju podršku nagradnoj igri u Ramazanskom programu.

[su_spacer size=”0”]

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić | radioilijas.ba