MUFTIJA SARAJEVSKI POSJETIO DŽEMAT STARI ILIJAŠ

U nedjelju 5. jula 2015. godine, muftija sarajevski, prof. dr. Enes ef. Ljevaković, u sklopu svojih redovnih posjeta džematima, posjetio je džamiju u Starom Ilijašu, gdje se prije teravije obratio prisutnim džematlijama prigodnim vaz-i nasihatom.

Pošto se nalazimo u mubarek mjesecu Ramazanu, muftija Ljevaković je govorio o postu kao nevidljivom ibadetu i njegovim vrijednostima, i tome kako je čovjek rob Gospodaru i da je on u stalnoj ovisnosti o svom Gospodaru.

Profesor Ljevaković je džematlije podsjetio na 185. ajet iz sure Bekare koji govori o ovom odabranom mjesecu: “U mjesecu ramazanu, počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put  i da zahvalni budete!” (Sura El-Bekare: 185)

Muftija sarajevski posjetio džemat Stari Ilijaš (1)

[su_spacer size=”0”]

Muftija je kometarišući navedeni ajet posebno naglasio važnost učenja Kur'ana u mjesecu Ramazanu, te da se u ovom ajetu napominje da je Kur'an uputa za sve ljude. Odnos ljudi prema Kur'anu se može rangirati na četiri nivoa: prvi nivo je učenje Kur'ana, drugi je razmišljanje o značenju proučenih ajeta i njihovim porukama, treći je primjena njegovih propisa, a četvrti je pozivanje Kur'anu i podučavanje drugih osoba Kur'anu.

Naš gost je za kraj istakao da je ovaj blagoslovljeni mubarek mjesec idealna prilika da budemo još bolji vjernici i bolji ljudi, da razmišljamo o svojim postupcima, da druge podstičemo na činjenje dobra i da ojačamo naš džemat i našu zajednicu.