KATAR – NAJBOGATIJA ZEMLJA NA SVIJETU

Kako smo već ranije pisali, naš džematlija Saudin Dedić otputovao je na stručno usavršavanje u Katar, u grad Mesaieed u blizini Dohe, gdje boravi i radi već nešto duže od mjesec dana. I pored svakodnevnih obaveza, Saudin je našao malo slobodnog vremena da nam ispriča svoje utiske i predstavi nam Katar – najbogatiju zemlju na svijetu.

Katar se nalazi na Arapskom poluotoku, graniči sa UAE na jugu, S. Arabijom na zapadu i Bahreinom na sjeverozapadu

Odmah po izlasku s aerodroma, svakom svom posjetiocu Katar priredi toplu dobrodošlicu. Ovdje mislim bukvalno na toplu dobrodošlicu jer te zapljusne val toliko toplog zraka da ti je potrebno nekoliko trenutaka da shvatiš gdje si i šta se dešava. Dobro, svjestan si da si došao u pustinju, ali 42° u tri sata poslije ponoći je svakako iznenađenje. Uz tako visoku temperaturu, dodatnu teškoću predstavlja visoka vlažnost zraka. Prije upoznavanja sa klimatskim uslovima, fasciniraju te zadivljujućom arhitekturom „Hamad International“ aerodroma koji je otvoren tek prije nekoliko mjeseci, a zbog svoje veličine i ljepote trebao bi postati centar avionskog saobraćaja u ovom dijelu svijeta. Zanimljiva je činjenica da je više od pola aerodroma izgrađeno na mjestu nasipa zemlje u more. Sa aerodroma sam se zaputio u mali industrijski grad Mesaid (Mesaieed ili Umm Sa'id), smješten oko 50 km južno od glavnog grada Dohe.

Hamad International aerodrom

O znamenitostima Dohe i Mesaida možemo pisati drugom prilikom, ovo je priča o državi koja se sve više spominje, prvenstveno u kontekstu organizacije velikih sportskih događaja: svjetskog rukometnog prvenstava 2015. i nogometnog prvenstva 2022. godine, ali i u industrijskom, političkom, turističkom i drugim kontekstima. Ovoliku pažnju je omogućio rapidan razvoj države u poslijednjih 15-ak godina.

[su_spacer size=”0”]

Većina nebodera je izgrađena u zadnjih 10 godina

Međutim, ne tako davno Katar je bio jedna od najsiromašnijih zemalja u zaljevu. Industrija se zasnivala isključivo na ribolovu i traženju bisera jer se u moru oko Katara nalaze neka od najvećih nalazišta bisernih školjki. Sve se promijenilo pronalaskom značajnih nalazišta nafte tokom 40-ih godina prošlog stoljeća. U Kataru su svjesni da ti resursi nisu neograničeni, pa se zbog toga radi na velikom projektu kojim će se stvoriti ekonomija neovisna od nafte. Novca ne manjka, pa se ulaže u sve i svašta: indstriju, obrazovanje, turizam, nekretnine, marketing. Cijeli Katar je još uvijek jedno veliko gradilište, sve je u znaku pripreme organizacije velikih sportskih takmičenja, koja, osim što će donijeti određeni profit, predstavljaju svojevrsnu promociju zemlje, njene kulture i znamenitosti.

Spomenik bisernoj školjki – nekada jednom od glavnih izvora prihoda
Još uvijek je moguće vidjeti kranove na sve strane

Po državnom uređenju Katar je apsolutna monarhija-emirat. Populacija svakim danom raste, a može se reći da danas većinu čine strani državljani. Procjenjuje se da u Kataru živi oko dva miliona ljudi od čega oko 300 hiljada Kataraca. Arapski je zvanični jezik, mada ga koristi samo lokalno stanovništvo. U svim kompanijama, koje zapošljavaju radnike iz cijelog svijeta, službeni jezik je engleski i svi ga stranci koriste sa većom ili manjom uspješnošću. Obzirom da u Kataru živi veliki broj Indijaca, Pakistanaca, Egipćana, Filipinaca, Indonežana, Nepalaca, Jordanaca… komunikacija nekad zna biti prava noćna mora.

Katarskim državljanima, lokalnom stanovništvu, obezbjeđene su posebne pogodnosti i privilegije. Mladim ljudima je omogućeno besplatno studiranje na bilo kom univerzitetu, u zemlji ili inostranstvu, a nakon završenih studija ih čekaju vodeće pozicije u kompanijama. Pitanje je koliko je taj sistem uspješan, a pogotovo koliko će biti uspješan u budućnosti jer kako naći motivaciju za studiranje i postizanje izuzetnih uspjeha tokom studija kada znaš da te čeka sigurno radno mjesto. Zdravstvena zaštita je dobra, a većina kompanija obezbjeđuje smještaj (stan ili kuću) za svoje radnike, a neke uz to plaćaju i sve režije te daju pozajmice (bez kamate) za razne namjene.

Rezidencijalno naselje u Mesaidu

Klimatski uslovi su ovdje jedini nedostatak. Pustinjska klima i temperature preko 40 stepeni su svakodnevnica. Sve građevine, sve prostorije su klimatizirane, a boravak vani je moguć jedino po noći kad temperatura opadne tek nešto ispod 40 stepeni. U ljetnom periodu uopšte nema padavina. Zelenila ima samo gdje je obezbjeđeno konstantno navodnjavanje. Uslova za poljoprivredu nema, moguć je jedino uzgoj datula.

Krošnja palminog drveta
Katarska pustinja

U Kataru je moguće naći razne internacionalne kuhinje, a ovdašnja kuhinja je karakteristična po riži i začinima. Skoro da je nemoguće dobiti obrok bez riže, takođe meso i riba su neizostavne namirnice. Od toplih napitaka atraktivan je zeleni čaj sa mlijekom ili sa svježim listovima mente. Čaj sa mlijekom je posebno interesantan i veoma ukusan.

Čaj sa mlijekom i sa listovima mente

Prema podacima Međunarodnog Monetarnog Fonda, Katar je zemlja sa najvećim dohotkom po glavi stanovnika. Zbog toga, ali i zbog niza drugih pogodnosti Katar za Azijce i Afrikance prestavlja ono što Njemačka predstavlja za Balkance. Što se tiče klime… Na klimu će se navikuti već…