HUTBA: ZEMLJA BOSANSKA

DA, TO JE NAŠA – ZEMLJA BOSANSKA

Zahvalu upućujemo Uzvišenom Stvoritelju, Koji nam zemlju učini posteljom, a nebo veličanstvenim zdanjem koje nas pokriva.

Salavat i selam upućujemo Njegovom Poslaniku I miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., koji napuštajući svoj rodni grad to učini riječima: ”Meni nema ljepšeg i dražeg mjesta od tebe! Tako mi Allaha, da me moj narod nije protjerao, nikada te ne bih napustio niti bih nastanio drugo mjesto.” (Tirmizi, Ibn Hiban, Hakim)

Govoreći o ljubavi prema domovini,  imam Gazali, rekao je: “Ljudi se vezuju za svoj toprak, za mjesto u kojem žive, čak i ako je to neplodna pustinja. Domoljublje je jednostavno priroda i ćud koja je povezana sa svakom ljudskom dušom. Ostanak i boravak u njoj za čovjeka predstavlja rahatluk, a napuštanje donosi tugu…“

Naš alim Kasim ef. Dobrača ističe: “Muslimani vole i treba da vole svoju domovinu i onda, kad je mnogo šta u njoj nesređeno i slabo, kad mnogo šta treba popravljati, liječiti i žaliti, kad su dani i život u njoj ledeni i gorki, kad ih, možda, šiba bič nečije nepravde i nasilja. I u takvim prilikama, oni će dobro razlikovati domovinu i svoj narod i dužnu ljubav prema njima, od svih onih loših pojava i postupaka, koji su nemili, nepravedni i bolni. Samu nepravdu, nasilje, kao i loša djela uopće musliman mrzi i sa odvratnošću na njih gleda žaleći one koji ih čine i radeći, koliko može na njihovom ozdravljenju od takvih bolesti i mahana.”

Lijepa je ova naša zemlja, Bosna i Hercegovina. Lijepa je zemlja u ovoj našoj zemlji Bosni i Hercegovini. Posebnim mirisom miriše naša bosanska zemlja.

Kada bi ste našem bošnjaku koji živi u New Yorku ili Sydneju odnijeli jednu saksiju naše bosanske zemlje, vjerujte da bi miris te zemlje kod njega izazvao mnoštvo prelijepih emocija, pobudio sjećanja na bezbrižna djetinjstva, na igre po lijepim bosanskim brdima, šumama i livadama. Duboki bi bili ti uzdasi od te miomirisne zemlje koji bi ga podsjetili na babine ispucale ruke, maminu možda skromnu, ali tako mirisnu i s puno ljubavi pripremljenu sofru.

Da, to je naša – zemlja bosanska.

Domovina je velika stvar i blagodat. Domovinu ne čini samo zemlja i rijeke. Šume i livade. Domovinu čine i ljudi, čine je i sistemi. U osnovi, naš bosanski čovjek je dobar čovjek. Uvijek susretljiv i spreman da pomogne drugome. Ono što nam fali, jeste ta susretljivost i dobronamjernost i prema nama samima, posebno prema onim našim bošnjacima koji su uspješni u nečemu. Tu, naš bosanski čovjek vrlo često padne na ispitu. Da, mi ćemo vrlo rado pomoći onome kojem je pomoć potrebna, koji na neki način ovisi o nama, ali, nažalost, često smo spremni i odmoći, otežati onima kojima dobro ide. Umjesto da jedni drugima priznamo upjeh i da jedni drugima čestitamo, radije smo spremni istraživati i tragati za mahanama. Čim je neko uspješan kod nas je odmah sumnjiv: odakle mu, lopovluk je to neki i sl.

A o našem sistemu, onom koji je personifikacija naših političara najbolje govore hiljade onih koji sa autobuskih stajališta odlaze iz ove domovine sa istim onim, Poslanikovim, a.s., uzdahom za Mekkom.

Našoj domovini treba naša spremnost da se pomažemo i volimo. Pokažimo ljubav prema njoj. Neka ta ljubav bude pretočena u dobro djelo prema našoj domovini, prema njenom čovjeku. Prošao je naš bosanski čovjek svašta, lijepog a i teškog vakta. Ono što svako od nas treba da ima na umu jeste da svojim postupcima, svojim riječima možemo doprinijeti da jedni drugima činimo dobro. To ćemo učiniti tako što ćemo ispunjavati obaveze kojih smo se prihvatili. Ali i lijepim postupcima jednih prema drugima.

Gospodaru naš, daruj nam dovoljno svijesti da na vrijeme spoznamo vrijednosti Tvojih darova. Daruj nam mudrosti i snage da sve one koji u sebi rušilačku snagu nose spriječimo  da ljepote koje si nam darovao svojom zlom rukom uništavaju. Bože, budi uz nas, a ne protiv nas!

Džamija Stari Ilijaš; 28.02.2020. godine

Hatib: Amel-ef. Muminović