HUTBA: U NJIMA NE GRIJEŠITE!

POGLEDAJTE SNIMAK HUTBE OD 54:35

Hvala i zahvala pripadaju Allahu. Zahvalu mu iskazujemo na svim blagodatima kojima nas daruje. Molimo Ga da budemo svjesni Njegovih blagodati dok ih imamo, a da nas sačuva iskušenja da značaj neke od Njegovih blagodati spoznamo kada je izgubimo. Amin

Donosimo salavate i šaljemo selame Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

U srijedu, vozeći se kroz Sarajevo, na jednom od kružnih tokova se dešava sudar dva vozila. Uključujući se u kružni tok jedan od vozača udario je vozilo ispred sebe. Vozač iz vozila koje je udareno izlazi. Krupan, visok i smrknut čovjek. Okreće se prema ovom vozaču koji ga je udario. Osmjehne se i odmahne rukom uz: halal ti bilo. Vrati se u svoje auto i ode dalje.

Svakodnevno se susrećemo i nalazimo u sitacijama gdje pokazujemo svoju zrelost, gdje pokazujemo kakvi smo kao ljudi. Sasvim bi bilo normalno da je oštećeni pozvao i policiju, da je naplatio učinjenu štetu… Međutim, ovaj i ovakve primjere treba isticati zbog onih koji običnu životnu situaciju pretvore u dramu. Koji misle da je riješenje ovakvih i sličnih situacija u galami, posovci, nasrtajima i fizičkim napadima. I vjernici su ti koji nisu pošteđeni ovakvih situacija. Kroz vjeru bismo trebali da postignemo samokontrolu, smirenost, uljudnost.

Pred nama je, braćo i sestre, mjesec redžeb. To je jedan od četiri sveta mjeseca. Uzvišeni Allah kaže: „Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite! A borite se protiv svih mnogobožaca, kao što se oni svi bore protiv vas; i znajte da je Allah na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone.“ (Et-Tevba: 36)

Poruka da se u svetim mjesecima ne griješi ne znači da je griješiti u drugim mjesecima dozvoljeno. Ali ovom naredbom se šalje poruka da je ovo vrijeme vrijeme primirja, vrijeme u kojem insan mora voditi računa da ne čini nasilje kako drugima tako ni samome sebi. Ovo je vrijeme u kojem trebamo postati svjesniji sebe, svojih slabosti i vrijeme gdje ćemo se učiti i trenirati samokontroli.

Postići ovo nije lahko. Kada vas neko zbog ne pažnje udari u saobraćaju, nije lahko ostati smiren. Kada vam neko uputi ružnu riječ, kada vas uvrijedi na bigajri hakk, nije lahko se sustegnuti i ne posegnuti da se uzvrati istom mjerom. Ali onaj koji nepravdu i nanesenu štetu uzvrati lijepom gestom je bolji. Uzvišeni Allah kaže: Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni. (Fussilet: 34. i 35.)

Da bi se vinuo u ovakve visine i izdigao iznad prosječnog ponašanja, neophodan je jak oslonac. Taj oslonac vjernik vidi u svome Gospodaru, u obraćanju Njemu, u dovi. Preneseno je da je Poslanik, a.s., na početku ovog svetog mjeseca dovio: Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i šabanu i učini nas od onih koji će dočekati ramazan.

Neka naša blagoslovljenost u ovom svetom mjesecu donese zadovoljstvo našim dušama, smirenost u našim srcima, obzirnost u našem govoru i pribranost u našim djelima. Amin

Hutbu održao: Amel-ef. Muminović

Stari Ilijaš; 12.02.2021. godine