HUTBA: POST JE MOJ I JA ZA NJEGA NAGRAĐUJEM

Neka su hvala i zahvala Allahu, dž.š., Stvoritelju i Gospodaru svih svjetova. Zahvalu Mu iskazujemo na svim blagodatima kojima nas daruje uz molbu da na Njegovo dobročinstvo prema nama nikada ne odgovorimo nezahvalnošću.

Neka su salavati i selami Allahovom Poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima. Molimo Allaha, Milostivog, Samilsnog, da naša srca okrene svemu onome što vodi Njegovu zadovoljstvu i da u njih usadi ljubav prema Njemu. Amin

Braćo i sestre, danas drugog dana ramazanskog posta podsjećamo se na riječi Uzvišenog koji je kazao: Post je moj i Ja za njega nagrađujem. Posteći ovaj drugi ramazanski dan, uz to još i dan džume namaza, ne možemo a da uz treperenje naših duša ne postavimo sebi pitanje: kakva li je to nagrada koju Allah priprema postačima pa je u odnosu na druga dobra djela ovako naglasio njegovu vrijednost.

Odgovor na ovo pitanje ćemo dobiti kada kao postači susretnemo svoga Stvoritelja. Međutim, da bismo bolje stekli uvid u veličinu ove nagrade poslušajmo riječi Poslanika, a.s. Naime, Allahov Poslanik, a.s., je kazao da onaj ko bez opravdanog razloga izostavi jedan dan ramazanskog posta neće moći taj dan nadoknaditi, neće moći njegovu nagradu postići pa makar kada bi do kraja života svaki dan postio.

Vjerujem da svi mi koji danas slušamo ovu hutbu sebi nećemo dozvoliti da ovako požalimo jer smo propustili ovakvu priliku za ovim posebnim dobrim djelom. Nažalost, svako ko u toku ramazana izađe na ulicu, ode do grada srest će mnoge koji ne poste. Allaha molimo da od nas udalji sve ono što nas može dovesti do toga da budemo od onih koji će prilike za činjenje dobra koje su nam nadomak ruke olahko propuštati.

Jedan dobri Allahov rob se jednom požalio rekavši: Jedne prilike sam prolazio ulicom i vidjevši jednog mladića kako prosi sam mu rekao: bolje bi ti bilo da radiš pa svojim radom zaradiš ono što ti je neophodno za život nego što prosiš. Zbog ovih mojih riječi kojima sam se bavio onim što me se ne tiče ostao sam uskraćen za fadilet noćnog namaza u trajanju šest mjeseci.

Mnogo je onih koji ne poste. Mnogo je i onih koji poste, ali njihov post podrazumjeva sustezanje od jela i pića, ali se ne sustežu od ogovaranja, bestidnog govora, ružnih riječi, od gledanja onoga što je haram, od slušanja zabranjenog itd.

Braćo i sestre, Allahu ne treba tvoj i moje gladovanje, ne treba Mu da budemo žedni i da sebi uskraćujemo druge inače dozvoljene stvari. Međutim, kroz sustezanje od njih, post nam pokazuje da ako želimo možemo bez ružnog i bestidnog govora kao što možemo bez hrane, možemo bez ogovaranja kao što možemo bez vode, možemo bez bavljenja tuđim životima kao što možemo bez drugih tjelesnih užitaka u toku posta.

Kako? Tako što postu ali i svim drugim ibadetima nećemo samo formalno pristupati, već ćemo nastojati da shvatimo i dokučimo njihovu suštinu. Samo na ovaj način ćemo u potpunosti postići da nas ibadeti oblikuju, da nas čine boljima i da kroz njih postignemo sve fadilete zbog koji su nam propisani.

Braćo i sestre, vodimo računa o svojim djelima, o svojim riječima, o onome što ćemo slušati, o društvu u kojem će nam ramazanski dani prolaziti.

Allahu naš, hvaljen neka Si, osim Tebe drugog Boga nema. Učini nas od onih koji će biti obuhvaćeni tvojim obećanjem: Post je Moj i Ja za njega nagrađujem. Amin!