HUTBA: PA ŠTA ĆE NAM, ONDA, MASKE?

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Zahvalu Mu iskazujemo na neizmjernim blagodatima kojima nas daruje. Zahvalu Mu iskazujemo na blagodati mubarek vremẽna, mubarek mjẽsta i mubarek insana.

Neka su salavati i selami Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici i ashabima.

 

Braćo i sestre, nalazimo se u mjesecu redžebu – jednom od četiri sveta mjeseca. Na Oproštajnom hadždžu Muhammed, a.s., je pojasnio koji su to sveti mjeseci rekavši: ”O ljudi, vrijeme se okreće. Godina ima dvanaest mjeseci. Od njih su četiri sveta. Tri su jedan za drugim, zu-l-ka'de, zu-l-hidždže i muharrem. Redžeb je sam i nalazi se između dva džumadea i šabana.”

Mjesec redžeb posebno je istakao Poslanik, a.s., u svojoj dovi gdje je učio: “Allahumme barik lena fi redžebe ve ša'bane, ve belligna ramadan – Allahu, učini nam blagoslovljenim mjesec redžeb i šaban i upiši nas u one koji će dočekati ramazan.”

Ovom dovom Poslanik, a.s., je ukazao na odabranost i blagoslovljenost mjeseca redžeba ali i ša'bana jer su to mjeseci  navjestitelji dolaska mjeseca ramazana. Ebu Bekr el-Verrak el-Belhi kaže: “Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša'ban je mjesec zalijevanja posijanog, a mjesec ramazan je mjesec žetve.“ A oni koji tu žetvu žanju su mu'mini – vjernici u Allaha.

Da bismo se okoristili blagoslovljenošću vremẽna, mjẽsta i insana valja nam se za njih pripremati. Prije dva dana sam se, hvala Allahu, dž.š., vratio iz blagoslovljenih mjesta Mekke i Medine. Posebna su to mjesta, ali tu posebnost ne doživljavamo svi na isti način. Koliko će ko osjetiti tu blagoslovljenost uveliko zavisi od stanja naših duša, od onog šta smo u vremenu prije odlaska u njih uradili na sebi, od stanja našeg imana. Tako je i sa mubarek mjesecom ramazanom. Koliko ćemo doživjeti ramazan, koliko ćemo uživati u njegovim blagodatima i koliko će naše duše zamirisati u ramazanu zavisi od naše pripreme kroz mjesece redžeb i ša'ban.

Zato bi bilo lijepo da se u ova dva mjeseca okitimo sa što više onih dijela koja su pečat ramazana. Post, namazi u džematu, klanjanje nafila, učenje Kur'ana,  dijeljenje sadake, učenje dova su neka od dijela koja bi trebalo da u ova dva mjeseca do ramazana što češće činimo.

Vrlo je važno raditi na svojoj vjeri, raditi na tome da postanemo bolji vjernici, a to znači oni vjernici koji će uživati u blagodatima vjere. Kako to postići. Tako što ćemo se Gospodaru poptpuno predati, potpuno povjerenje u Njega imati i što ćemo sve maske sa sebe pred Njim skinuti. Njemu to nije potrebno, već nama. On nas zna, On vidi naša srca. Pa šta će nam onda maske? Koga sa njima pokušavamo prevariti? Vjerujte – varamo samo sebe.

Allahu naš, učini nas od onih koji će Ti se iskreno predati, koji će čineći dobra djela pokornost Ti pokazivati, a čuvajući se od grijeha vjeru svoju učvrstiti. Amin

Allahu naš, oprosti nam, smiluj nam se, budi zadovoljan nama. Blagoslovi nas u mjesecu redžebu i ša'banu i učini da budemo od onih koji će dočekati i okoristiti se blagodatima ramazana. Amin.

 

Hutbu održao: Sead-ef. Neretljak