HUTBA: OSJEĆAMO LI POTREBU ZA DUHOVNIM VRIJEDNOSTIMA?

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Zahvalu mu iskazujemo na svim blagodatima i molimo Ga da nas učini od onih koji će biti svjesni svake Njegove blagodati i zahvalni Mu na njima. Molimo ga da nas ne prepusti nama samima ni koliko za treptaj oka.

Salavati i salami neka su Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

Pejgamber, a.s., je rekao: „Kad bi čovjek imao jednu dolinu zlata on bi poželio i drugu. Kad bi i tu drugu dobio on bi poželio i treću. Zaista nutrinu čovjeka samo zemlja može napuniti.“

Koliko je bitno da čovjek bude zadovoljan sa onim što ima govori nam primjer školjke u kojoj se nalazi samo jedan biser. Međutim, upravo vrijednost i jeste u tome što se tu nalazi samo jedan biser. Insan se puni svim i svačim. Koliko god u sebe unosimo sve smo više nezadovoljni. Koliko god novca imamo uvijek nam još samo malo fali. Koliko god život olakšavali raznim pomagalima, još uvijek nam je teško i vremena nam nedostaje. Zbog čega je to tako?

Zbog toga, braćo i sestre, što u sebi ne nosimo onog Jednog, Onog koji svemu daje smisao i vrijednost i što umjesto da budemo robovi Jednog postali smo robovi bezbroj drugih „božanstava“.

Poslanik, a.s., je kazao: : Šta ćete raditi onoga dana kada na vas navale k'o gladni na sahan hrane. O Poslaniče: Je li zato što će nas biti malo. Naprotiv, biće vas mnogo ali ćete biti poput naplavka. Allah će iz očiju vaših neprijatelja odstraniti strah od vas, a u vaša srca ubaciti vehn. Kada su pitali šta je to vehn. Poslanik, a.s., odgovara: Volit ćete ovaj život, a zazirati od smrti.

Zaziranje od smrti ustvari predstavlja bježanje od Onog kojem ćemo doći i davanje prednosti dunjaluku. Imati snage za ustati na posao, ali ne i za klanjati sabah. Imati vremena za sve što će nam donijeti dunjalučku korist, a opravdanja na pretek za ne izvršavanje onoga što nam donosi ahiretska dobra. Već nekoliko godina sa ovog mjesta u ovo predzimsko vrijeme govorimo i pozivamo da je ovo idealna prilika kada možemo i trebamo više se posvetiti Allahu, dž.š., u džamiju češće dolaziti, sa Kur'anom više vremena provoditi. Međutim, malo pije vode. Nikako da smognemo snage i otrgnemo se od dunjalučkih obmana i uradimo nešto više za svoj ahiret – za sebe.

Da kažemo kako ćemo na svakom namazu kojeg u džamiji obavimo biti isplaćeni sa 25KM i da svaki dan u kojem otklanjamo svih pet namaza ćemo biti u prilici zaraditi 125KM itekako bismo se potrudili da nam koji namaz ne promakne. Zašto, zato što u svojim životima osjetimo potrebu za novcem, za materijalnim, a ne osjećamo potrebu za duhovnim vrijednostima. I to je velika tuga, velika žalost jer smo žedni, a da to i ne znamo, jer smo gladni, a to i ne osjećamo.

Jedan je velikan kazao: Ko spozna Stvoritelja izgara da Mu se odazove. Namaz, post, Kur'an, sadaka i svaka vrata dobra lahka su mu i pristupačna.

Braćo i sestre, tražimo snagu od Gospodara Jedinoga i pomoć Njegovu, a ne tražimo sebi opravdanja. Nema moći da se učini dobro, niti snage da se suprostavi zlu, osim sa Allahom.

Pitajmo se, koliko smo sa Allahom i koliko je On sa nama ako nemamo vremena za ibadete, za dobro. Vrata dženneta i njegove riznice su riječi: nema moći, niti snage, osim sa Allahom!

Allahu naš, okreni naša srca tvojoj ljepoti i veličanstvenosti, uputi ih ka onome sa čim si zadovoljan i pomozi nam da se otrgnemo od onoga što nas od Tebe udaljava. Amin!