HUTBA: ČETIRI LJUDSKE OSOBINE!

Neka su hvala i zahvala Allahu, dž.š. Hvala Mu što je Svjetlo Njegove Upute obasjalo naše duše i što ovim svjetom hodimo kao robovi Njemu pokorni.

Neka su salavati i selami Njegovom miljeniku, posljednjem poslaniku, Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

Čovjek čezne za blizinom onih ljudi koje cijeni i poštuje. To što je neki čovjek u tvojim očima na osnovu nekih svojih osobina poštovan, ne znači da drugi manje vrijede. Ovakav slučaj je i sa učenim ljudima. To što ja nekog učenog čovjeka cijenim i slijedim, ne znači da onaj drugi učenjak, učitelj ili šejh je manje vrijedan ili da njegovo učenje nije ispravno. Nije na nama, običnim ljudima, da donosimo sud o tim velikanima za koje bi nam, da znamo njihovu veličinu, vjerovatno bilo čast da budemo pertla na njihovim cipelama.

Jedan od velikana ummeta, čestiti Allahov rob Abulkadir Gejlani, k.s., govoreći o čovjeku i njegovoj strukturi kaže: U osnovi čovjeka se nalaze četiri osobine: Osobine životinje, zvijeri, šejtana i gospodstva. Ako u čovjeku prevlada strast – on je poput životinje. Ako u njemu nadvlada bijes – onda je poput zvijeri, a ako nadvladaju spletke, laž i izdaja – on je poput šejtana. Ako u njemu nadvladaju gospodstvene osobine onda on bude istinski Allahov rob, spašen, koji zadobije Njegovu blizinu.

Da bi se ovo uspjelo potrebna je borba sa samim sobom. Za tu borbu nam je neophodan vođa, učitelj koji će nas za nju pripremiti i koji će nas podučiti koje su to osobine koje nas odlikuju gospodstvom. Najbolji učitelj i vođa na ovom putu i u ovoj borbi je naš poslanik, Muhammed,a.s., koji je rekao:

„Poslat sam da usavršim ahlak, moral kod ljudi.“

„Nema ničeg težeg na Mizanu vjernika na Sudnjem danu od lijepa ponašanja.“

„Zaista će čovjek lijepa ponašanja dostići stepen postača i klanjača.“

 „Ljude će u Džennet najviše uvoditi odanost Bogu (takvaluk) i lijepo ponašanje (ahlak).“

Vrijeme u kojem se nalazimo je posebno vrijeme. Očekujemo skori susret sa najdražim gostom – mjesecom ramazanom. Ovo mubarek vrijeme treba da iskoristimo da životinje, zvijeri i šejtane koji su našoj osnovi nadvladamo i pokažemo da smo gospoda, da smo insani koji zaslužuju poštovanje.

To ćemo, braćo i sestre, postići popravljanjem svoga ahlaka, svoga morala. Uostalom, zar ibadeti namaz, post i zekat koji su posebno objedinjeni u mjesecu ramazanu nemaju upravo ovu odgojnu funkciju: da oplemene naš ahlak, naše ponašanje, naš odnos prema Allahu i Njegovim stvorenjima.

Neka naše oplemenjivanje ahlaka – lijepog ponašanja počne od onih koji nas podučavaju ili koji su nas podučavali. Nikada manje nismo imali poštovanja prema učitelju, nastavniku i profesoru u školi ili fakultetu. Hajde što se djeca sa njima poigravaju. Rekli bismo pa to su samo djeca. Ali ta ista djeca u takvom svom ponašanju imaju punu podršku većine roditelja. Dok roditeljima prepričavaju svoje nestašluke usmjerene prema nastavnicma, roditelji im aplaudiraju. A kada se dese neki veći problemi odgovor roditelja je: moje dijete nije takvo.

I u pogledu duhovnih učitelja i vođa, muallima i imama situacija je da im ne ukazujemo poštovanje kakvo bi trebalo da imaju kod nas. Često ćemo čuti: šta on zna. Od nekih naših muslimana dođe i kvalifikacija: novotar, džahil, munafik. Zamisli čovjeka čija su sva djeca kod svog muallima naučila učiti Kur'an, klanjati namaz i taj isti roditelj za svog imama, muallima svoje djece kaže: on je džahil – on je neznalica.

A onda se čudimo procesima koji se otvaraju protiv imama, čudimo se napadima na Reisa od strane nemuslimana. Koliko puta su naši mediji, naši političari, koliko puta smo mi bili ti koji smo napali Reisa, koliko smo puta potcijenili, popljuvali tu titulu. Koliko smo puta rekli šta on zna, šta zna Vijeće muftija i sl.

Allahu naš, pomozi naše predvodnike i budi zadovljan njima, a nas učini od onih koji će biti svjesni njihove važnosti za naše društvo. Gospodaru, ujedini naša srca i ne dozvoli onima koji žele da nas razjedinjene vide da se naslađuju nad našim mukama. Amin.

Prijenos džume-namaza pogledajte u videu a hutbu poslušajte od 01:02:00h.