HAFIZ AMMAR BAŠIĆ U ILIJAŠU ODRŽAO TRIBINU O TEMI “BUDI DŽENNETLIJA”

Tradicionalna mjesečna vjerska tribina u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i ilijaških džemata održana je ove nedjelje u kino sali Ilijaš okupivši veliki proj posjetitelja, koji su uživali u nadahnutom predavanju mladog hafiza Ammara Bašića.

Mladi predavač, proljeće i buđenje novog života, utjecali su i na izbor optimistične teme pod nazivom “Budi džennetlija”.

“Ovakav način organiziranja tribina je za svaku pohvalu, jer može privući veći broj publike, a posebno je lijepo što su uvezani svi ilijaški džemati. Ovu temu sam izabrao jer mislim da je ljude potrebno distancirati od dunjaluka i stalne trke, stresa i borbe. Potrebno je nahraniti i napojiti njihove duše, podsjetiti na vječne vrijednosti e da bi i svakodnevni život bio lakši. Treba donositi radosnu vijest ljudima, kao što je radio Poslanik Muhammed a.s.. Allah želi ljudima da oprosti, ne želi da ih upropasti, kazni. Mi imamo pravo na izbor. Važno je pokazati ljepotu vjere, pokazati ljudima šta se od njih očekuje, kako bi se vratili u okrilje vjere i pronašli smiraj za svoju dušu”, kazao je hafiz Bašić za Radio Ilijaš

Organizator i moderator martovske tribine, imam džamije Mrakovo Sejid ef. Strika zadovoljan je organizacijom, posjetom publike, kao i uslovima u kino sali Ilijaš.

“Najvažnije da je publika zadovoljna i da posebna je čast da je hafiz mlađi predavač hafiz Ammar ef. Bašić. Mi smo stari ahbabi, kolege sa fakulteta, radili smo mnoge projekte zajedno. On svojim djelovanjem okuplja omladinu i prodobija njihova srca, nadam se da je u tome uspio i ove noći”, veli Sejid ef. Strika.

Hafiz Bašić je podsjetio na ljubav, da će svaki vjernik koji čini dobra djela i kaje se, ući u džennet.

“Od osam džennetskih kapija, jedna se nikada ne zatvara, a to je kapija tevbe, jer Allah voli da nam oprašta i čini to uvijek. On je Milostiviji prema svojim stvorenjima nego majka prema svom djetetu, a našem pokajanju se raduje više nego majka koja pronađe svoje izgubljeno dijete”, podsjetio je mladi predavač.

Hafiz je naveo više primjera i predaja koji ocrtavaju kako su veliki griješnici, poniznošću i kajanjem dobili oprost i ukazao je na nepresušnost i veličinu Božije milosti.

Program su uljepšali nekadašnji i sadašnji polaznici mektebske nastave u Mrakovu. Amina Čutura, sadašnja učenica Gazi Husrev-begove medrese proučila je ašere na početku programa, recital “Kuća vječnosti” interpretirao je talentirani Emrah Đozić.

Na kraju tribine, u duhu proljeća, buđenja života, vjere u oprost i teme večeri, mlađahna Adna Hadžavdija izvela je ilahiju “Kad procvatu behari”.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić | radioilijas.ba