BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME

Našu poniznu pokornost i iskrenu zahvalnost iskazujemo Gospodaru svjetova Allahu džellešanuhu. Naše duboko poštovanje izražavamo prema vjerovjesnicima, od Adema, a.s., do Muhammeda, a.s. Za čestite sljedbenike njihove ištemo milost i svako dobro kod Gospodara svjetova. 

Allah Uzvišeni nas je nagradio ramazanom. U tome mjesecu su se naša srca smirila i usidrila u veličanju Božijeg imena. Taj mir smo prenijeli i u naše porodice, u našu zajednicu i u prelijepe predjele naše domovine. 

U ramazanu smo očvrsnuli, obnovili snagu i sastali se sa sobom, sa svojim vrlinama i mahanama. Iz našeg ramazanskog susreta sa sobom, iz, kako Poslanik islama kaže, velikog Bedra, izašli smo sa saznanjem da naša duhovna borba ne prestaje, da nam stalno i uvijek valja na nju misliti i biti joj posvećeni.

Draga braćo i sestre.

Bajram dočekujemo kao vjerničku radost, kao nagradu za naš ramazanski trud. Bajram je ushićenost naših duša, blagost naših srca, širina naših ruku kojima dočekujemo naše prijatelje. Bajram dočekujemo osokoljeni snagom naše vjere i ohrabreni njezinim ljepotama, čvrsti u uvjerenju da samo na tome putu možemo postići uspjeh i spas na oba svijeta.

Kao i uvijek do sada, obilježit ćemo ga u našim kućama i džamijama, u našim porodicama i u mahalama. Neka to bude dostojanstveno i skromno, onako kako nam priliči i kako to oduvijek činimo.

Podijelimo s našim najbližim i sa svim komšijama bajramsku radost tako što ćemo im darovati lijepu riječ, kao najljepšu bajramsku hediju. Neka se naš selam, naš mir koji je u samoj suštini naše uzvišene vjere, širi oko nas i u danima Bajrama.

Obilježimo Dan šehida. Posjetimo naše šehitluke. Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima, kako se za njih bori i kako se ta borba ne prepušta drugome.

Ramazanski bajram čestitam svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i u bošnjačkoj dijaspori. Želim da ga u miru, sreći i berićetu dočekaju sa svojima najbližim i najdražim.

Bajram šerif mubarek olsun!