AKTIVNOSTI U DŽEMATU NOVI ILIJAŠ – KURS SUFARE I TEDŽVIDA

Početkom juna ove godine u džematu Novi Ilijaš, u prostorijama gradske džamije, uspješno je završen šestomjesečni kurs učenja kur'anskog pisma – sufare i tedžvida za žene koji je vodila muallima Mejrima Valjevac. Imam ove džamije Šerif ef. Ćatić je pored velike podrške osigurao i veoma lijepe uvjete za rad. Tokom spomenutog kursa polaznice su imale priliku slušati korisna predavanje koja je držala muallima, ali i druge gošće, a sve s ciljem afirmisanja lijepih, inspirativnih i pozitivnih misli i ideja, tako da su ova druženja imala višestruki značaj.

Kao nagradu za uloženi trud i upornost 21 polaznica kursa je od MIZ Sarajevo dobila svjedodžbe o završenom kursu i po primjerak Kur'ana. U ovom vremenu kad se, nažalost,većina naših žena prepustila modernizmu i gledanju sapunica, kad je došlo do velike krize morala u našem okruženju ove vrijedne žene su pokazale kako se slobodno vrijeme može korisno iskoristiti.

Vrijedi napomenuti da je muallima Mejrima Valjevac, u saradnji sa imamom Šerif ef. Ćatićem, u ovoj džamiji prošlog ramazana po prvi put organizovala i mukabelu za žene. Ta dobra praksa bit će nastavljena i ove godine tako da će polaznice kursa imati priliku da stečeno znanje sačuvaju i još bolje ga usavrše.

Kurs arapskog jezika

Tokom učenja u Kur'anu kod ovih vrijednih Bošnjakinja javila se želja i za učenjem arapskog jezika. One su bile povod pa je u saradnji sa mr. Ahmed ef. Purdićem pokrenut kurs arapskog jezika.

Tako je početkom marta Ahmed ef. Purdić u saradnji sa Kulturnim centrom „Kralj Fahd“ organizovao kurs arapskog jezika. S obzirom na velik broj zainteresovanih polaznici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jednu grupu su činile naše spomenute Bošnjakinje, a drugu omladina koja je imala određeno predznanje iz arapskog jezika. Nakon tri mjeseca intezivnog učenja 8. juna obavljeno je završno testiranje za naprednu grupu i na taj način okončan prvi stupanj kursa. Završnom ispitu pristupilo je 23 polaznika. S obzirom da je kurs vođen po planu i programu Centra polaznici kursa koji su položili ispit dobit će certifikate Centra. Početkom naredne školske godine bit će, ako Bog da, nastavljeno i poučavanje arapskog jezika u džematu Novi Ilijaš.

Ovom prilikom zahvaljujemo se prof. dr. Halidu Ad-Damig, kulturnom atašeu Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije i direktoru Kulturnog centra „Kralj Fahd“, kao i dr. Džumaanu Al-Kahtani, direktoru sektora za kulturne aktivnosti pri Centru koji su podržali organizovanje kursa arapskog jezika u Ilijašu i besplatno podijelili udžbenike polaznicima kursa.

(Ramiza R.P. / rijaset.ba)