HUTBA: KAKVA NAM JE KUĆA?

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Samo Njega hvalimo i od Njega pomoći i upute tražimo.

Salavati i selami neka su Allahovom Poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici i ashabima.

Allahov Poslanik, a.s., u hadisu kojeg smo, vjerujem, svi čuli kaže: Islam se temelji na pet stvari: svjedočenju da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik, obavljanju namaza, postu ramazana, davanju zekata i obavljanju hadždža.

Temelj je nešto bez čega ni jedna kuća ne može opstati. Koliko god mala ili velika bila temelji su nešto što će je držati postojanom. Inače bi bila poput kule od karata. I manji potres ili neko nevrijeme bi dovelo do toga da kuća koju smo lijepo ozidali i uredili za kratko vrijeme nestane. Vjerujem da kao što smo svjesni prilikom gradnje kuće važnosti njenih temelja i kao što nismo štedili na materijalima prilikom njihovog izljevanja, da smo isto tako svjesni i važnosti temelja koji čine našu vjeru i da nećemo štedjeti na šehadetu, namazu i postu, te oni imućni na zekatu i hadždžu. Umanjiti od toga bilo koliko je kao u temlje stavljati nedovoljno debelo željezo, manju količinu cementa i sl.

Temeljima kuće se niko ne divi. Njih niko ne vidi. Ali, vlasnik koji je gradio kuću i koji zna da je temelje dobro utvrdio će mirnije spavati i neće ga biti strah ni potresa ni oluja. Koliko ćemo mi imati duhovnog mira i koliko ćemo biti sigurni, te uspjeti odolijevati svim iskušenjima i problemima koji nas u dunjalučkom životu prate, ponajviše zavisi od temelja naše vjere.

Naravno, braćo i sestre, da bi kuća bila kućom, na temelje valja izliti i stubove, zidati zidove, pa na kraju pokriti i lijepo urediti svoj dom. Dobra i kvalitetna gradnja, poslije dobro postavljenih i utvrđenih temelja, bi značila da sa isto kvalitetnim materijalima i predanim radom nastavimo sve do posljednjeg i najmanjeg detalja. U duhovnom smislu to bi značilo da čovjek vodi računa o svakom svom postupku, da razmišlja o svakoj riječi koju planira izgovoriti.

Rahmetli Nedžad Ibrišimović za islam je napisao da je to golemi predio istinosti, prirodnosti, ljupkosti, ljepote, sklada, slobode i smisla.

Ovo su svojstva koja nam danas toliko nedostaju. Posebno strši i ružno je kada vidimo one ljude koji nose šehadet, klanjaju namaz, poste ramazan, hadž su obavili, a nisu to upotpunili istinom u svakodnevnom životu, osori su i grubi, nemaju lijepe manire u ophođenju sa drugima, ne vode računa o urednom i lijepom, termine probijaju, uvijek kasne…

Kroz ibadete koje obavljamo stječemo sevape i, nadajući se Allahovoj milosti, bićemo za njih nagrađeni na budućem svijetu. Međutim, kada ti ibadeti kod nas poluče da se ukrasimo lijepim osobinama, onda nam to donese mnoge užitke, lijepe trenutke, čestite prijatelje na ovom svijetu.

U kući koju si izgradio i sve lijepo utanačio, ako samo jednu utičnicu nisi stavio na mjesto gdje je bilo potrebno, to se vidi, taj nedostatak osjetiš. Koliko takvih nedostataka osjetimo u našim dušama, koliko zbog takvih nedostataka imamo nezadovoljstva.

Allahu, Milostivi, Samilosni, ukaži nam Svoju Milost i oprosti nam naše grijehe. Daj nam snage, Gospodaru naš, da mahane koje imamo kod sebe popravljamo. Učini da vjera u Tebe, bude naš siguran put do Tebe. Učini nas, Gospodaru naš, da budemo dosljedni i da budemo dostojni predstavnici Tvoje vjere.

Hutbu održao: Amel-ef. Muminović

Link za pregled video prijenosa džume-namaza:

https://www.facebook.com/dzematsi/videos/3356558864628422