HUTBA: KADERSKE BLAGODATI ISKORISTIMO

Hvala i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu, Stvoritelju i Gospodaru svih svjetova, onome koji nam je poslao uputu, Kur'an Časni i u njemu objavio: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El- Kadr,1-5)

Salavati i selami neka su Allahovom dž.š. poslaniku i miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., koji nam je poručio: “Došao vam je ramazan, mubarek mjesec. Allah, dž.š., vam je u njemu propisao post. U njemu se otvaraju vrata neba, zatvaraju vrata Džehennema i okivaju šejtani, nepokorni Allahu. U njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. Ko bude uskraćen za njezino dobro, uistinu je uskraćen!” (En-Nesai, Sunen, br. 2.079.)

Draga braćo, ušli smo u posljednju trećinu mubarek ramazana. Trećinu koja sa sobom donosi spas od džehennemske vatre i trećinu koja donosi noć vrijedniju od hiljadu mjeseci, noć u kojoj se potvrđuje sudbina svakog od nas, naših porodica, naše zajednice i cijeloga svijeta.

Narodi prije ummeta Muhammedovog, a.s., su živjeli duže, tako Kur'an za Nuha, a.s., kaže da je živio 950 godina. I njihovi sljedbenici su živjeli dugo, po nekoliko stotina godina. Ummet našeg devletlije Muhammeda, s.a.v.s., živi dosta kraće, rijetki su koji dožive stotinu godina, uglavnom je to oko 60 godina. Narodi prije nas, obzirom da su živjeli dugo, imali su priliku da učine mnogo više dobrih djela. Ali, mi smo kao Ummet Allahovog, dž.š., miljenika počašćeni da u određenim mubarek noćima ali i mubarek danima za dobra djela koja radimo budemo višestruko nagrađni.

Jedno od tih vrmena, jedna od tih mubarek noći je i Kaderska noć, noć vrijednija od hiljadu mjeseci što iznosi da je ova noć vrijednija od preko 83 godine. Dakle, vjernicima i vjernicama Allah dž.š., ibadete koje učine u ovoj noći upisuje kao da su ibadet činili preko 83 godine.

Kada ovo znamo, onda vidimo zašto je Poslanik, a.s., u hadisu kojeg sam citirao na početku ove hutbe kazao: „… ko bude uskraćen za njezino dobro, uistinu je uskraćen!“

Nadajući se da mi nećemo biti od onih koji su uistinu uskraćeni preporučujem da ovo malo dana koliko je ostalo do bajrama provedemo tako što ćemo prije svega izvršavati farzove, klanjati pet dnevnih namaza. Oni su uslov da nam i ostala dobra djela kod Uzvišenog Allaha budu prihvaćena.

Ramazan je mjesec teravija, posebnog noćnog namaza. Nek ti ne bude teško, da bar u ovoj posljednjoj trećini ramazana teravih-namaz odklanjaš do kraja, a ne da u pola iste izlaziš iz džamije, jer onaj ko klanja teravih-namaz i ostane do kraja za imamom, bit će mu to upisano kao da je čitavu noć klanjao. Ako se to desi u Kaderskoj noći, biće ti upisano kao da si više od 83 godine čitave noći provodio u namazu.

U neparnim noćima u našoj džamiji klanjamo nafilu, zajednički zikir činimo te zajedno dovimo Allahu dž.š. Poslanik, s.a.v.s. nas je obradovao kada je rekao da se nikada u nekoj od Allahovih, dž.š., kuća neće okupiti oni koji će Allaha veličati, a da ih neće meleki okružiti te za njih doviti i da Allah neće na njih smirenost i Svoju Milost spustiti. Nadajući se da ćemo u ovim nepranim noćima pronaći Kadersku noć, to znači da će nam Allahovom, dž.š. milošću i dozvolom biti upisano kao da preko 83 godine provodimo u jednom takvom mubarek društvu.

Potrudimo se i da svaku noć podijelimo sadaku. Ako to učinimo u kaderskoj noći, biće nam upisano kao da smo preko 83 godine dijelili sadaku.

Braćo draga, veliku smo blagodat dočekali, ne dozvolimo sebi, svome nefsu da nas te blagodati obiđu. Molimo Allaha, dž.š., da kaderske blagodati ostvarimo, da naša sudbina u narednoj godini bude ono što je dobro za naš dunjalučki i naš ahiretski život. AMIN!

Piše: Amel ef. Muminović / Stari Ilijaš, 16.06.2017. godine