DODJELA SVJEDODŽBI POVODOM ZAVRŠETKA MEKTEBSKE GODINE

U nedjelju, 25. maja 2014. godine, u džematu Stari Ilijaš, gdje mektebsku nastavu izvodi mr. Ahmed ef. Purdić, održani su završni ispiti i hatme, čime je uspješno završena još jedna mektebska godina. Tokom 2013/2014. mektebske godine, u ovaj mekteb upisano je 168 učenika, a završnim ispitima pristupilo 121 redovnih učenika raspoređenih u 9 grupa (od 1. do 9. mektebske godine). Polaganju ispita u učenju Kur'ana pristupilo je ukupno 49 učenika.

Nakon što je prošle sedmice završeno ispitivanja učenika, večeras je upriličen i svečani dio završnih ispita u okviru kojeg su polaznicima mektebske nastave uručene svjedodžbe, a za sve polaznike mekteba koji su pristupili završnim ispitima obezbijeđen je i po jedan simboličan paketić. Ovom prilikom promovirano je i 12 novih učača Kur'ana koji su tokom ove mektebske godine završili Sufaru – uvod u kur'ansko pismo. Također vrijedi spomenuti i da su predstavnici ovog sarajevskog mekteba na takmičenjima na nivou Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u ukupnom plasmanu, osvojili 18 mjesto.

Tokom svečanosti prisutnima se obratio i glavni ima ovog džemata Ahmed ef. Purdić, koji je dirljivim i upečatljivim vazom podstakao kako djecu tako i roditelje da još važnije shvate i pažnju posvete mektebskoj nastavi kao bitnom temelju u odgoju budućih naraštaja. Na kraju je upriličeno i zajedničko fotografisanje svih polaznika, a dio večerašnje atmosfere iz džamije u Starom Ilijašu možete pogledati u foto galeriji i video prilogu.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=kqMFha1HcEo” width=”702” responsive=”no”]