SVEČANOST POVODOM NOVE 1436. HIDŽRETSKE GODINE

U džamiji u Starom Ilijašu sinoć je poslije akšam namaza upriličena svečanost povodom Nove 1436. hidžretske godine. Veliki broj vjernika džematlija, roditelja i djece okupio se u našoj džamiji gdje su imali prilliku poslušati i prigodan program u okviru kojeg su polaznici mektebske nastave iz našeg džemata učili ilahije i kaside.

Također, u okviru svečanosti vjernicima se obratio i imam mr. Ahmed ef. Purdić. On je uputio i čestitke povodom nastupanja Nove hidžretske godine, a u svom vazu govorio je o samoj vrijednosti i značaju hidžre, odnosno preseljenja poslanika Muhammeda s.a.w.s. iz Mekke u Medinu koje predstavlja početak hidžretskog kalendara. 

Nakon programa podijeljeni su i paketići za polaznike mektebske nastave iz našeg džemata.

Podsjetimo, Hidžretska nova godina računa se od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Jedan hidžretski mjesec ima prosječno 29 dana, 12 sati, 44 minute i 3 sekunde, ali se radi lakšeg računanja zaokružuju na 29, odnosno 30 dana, ali ne naizmjeničnim strogim redoslijedom, pošto se mogu ponoviti uzastopno dva, tri, pa i četiri mjeseca po 30, odnosno 29 dana. U ciklusu od 30 godina, hidžretska godina ima 19 godina od 354 dana i 11 prestupnih godina od 355 dana.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Sphmxwi7g8Y” width=”720”]