RIJEŠITE SE ‘VIRUSA’ KOJI UNIŠTAVA VAŠA DOBRA DJELA!

Taj virus je itekako opasan, uvlači se u čovjekovu dušu tako uvjerljivo, velikom brzinom zahvata sve dobre i pozitivne vrline (osobine), koje ima musliman. Teško ga se riješiti, jer umiljato djeluje na svako vaše dobro učinjeno djelo, a neki su toliko postali ovisni o njemu, da vjeruju čak kako je on dio imana (vjerovanja). Klanjam, da me vide ljudi, baš zbog toga ću da uranim kako bi sjeo u prvi saff i nekoliko puta ću da se okrenem da me vide oni koji me nisu poznali sa leđa, jer će sigurno uz kahvu da pričaju kako sam uvijek prvi u saffu. Dao sam 100 KM za džamiju, mora da zna čitav džemat, a i efendiji ću da nabacim da me što češće spomene kao najboljeg vakifa.

Kupio sam za jednu siromašnu porodicu brašna, džaba je, moram da se pohvalim kako bi možda oni umrli od gladi da im nisam kupio brašno, zato jer sam ja čovjek velikog srca i samo mi je želja da čujem ljude kako pričaju da sam ih pomogao. Želim da se priča kako mi nije bilo žao dati 2000 KM za luster u džamiji.

Na taj virus prije 1400 godina, upozorio je i sam Poslanik, s.a.v.s. I ne samo da je upozorio na njega, nego objasnio da je on jedan od najopasnijih oboljenja koje bi moglo da zarazi njegov ummet. Taj virus, briše i uništava sve ono od dobra što ste uradili.

Vjerovatno pogađate, radi se o duhovnoj bolesti, zvana ER-RIJA, odnosno pretvaranje pred ljudima prilikom činjenja dobrih djela, ili činjenje djela da ga druge zapaze kako bi time stekao ugled kod ljudi, kako bi ga pohvalili i sl. To znači, da njegova namjera nije izvršavanje djela u ime Allaha, nego privlačanje pažnje ljudi i da se kod istog stvori osjećaj zadovoljstva zbog njihove hvale.

Jako opasna stvar i na razne načine upravlja ljudskim srcima. Kao što sam već spomenuo, na nju je upozorio i sam Poslanik, s.a.v.s., riječima: “Čuvajte se malog širka!” “Šta je to mali širk?” rekoše.” Rija (pretvaranje), odgovori Poslanik s.a.v.s. Reći će Allah na Sudnjem danu, kada bude sudio ljudima prema njihovom djelima: Idite onima zbog kojih ste radili svoja djela pa pogledajte hoće li vam oni ikakvu nagradu dati.” (Ahmed)

Pošto svaka bolest ima lijeka, tako je i sa ovom. Ovom prilikom, nekoliko savjeta, kako da iz svojih srca izbacimo ovu bolest koja može da bude uzrokom poništavanja naših dobrih djela.

1) Prvi korak koji treba da učiniš kako bi se počeo liječiti od ove opake bolesti, jeste da učiš i izučavaš IHLAS (iskrenost). Iskrenost kao i pretvaranje su djela srca, ali se iskrenost mora učiti kao i druge stvari. Recimo, kako si god naučio klanjati, isto tako treba da naučiš iskrenost, odnosno, treba da naučiš kako da budeš iskren dok radiš neko dobro dijelo u ime Allaha. Nađi osobu, koja je učena, neka te poduči, šta je to iskrenost (IHLAS) a šta je to pretvaranje (RIJJA), neka te poduči, koje su to stvari i koji su načini koji uništavaju i brišu tvoja dobra djela. Dakle, treba da razlučite, šta je to iskrenost a šta pretvaranje, tako da bi mogli iskreno u ime Allaha da činite svoja djela a da se klonete pretvaranja.

2) Drugi korak je sadržan u riječima Zubejra ibn Avama, r.a., kad je rekao: “Ako neko od vas može da uradi neko TAJNO djelo, neka to i učini.“ Znači, ako neko od vas može da učini djelo, makar bilo i malo, ali u tajnosti, da za njega ne zna niko osim Allaha, odnosno da bude između tebe i Allaha, neka ga uradi. Primjer, dva rekata nafile, neka sadaka (marka-dvije), jedan dan dobrovoljnog posta, bilo koje dobro djeli, ali da za njega ne zna niko osim Allaha! Činjenje ovakvih djela, ali sve češće i češće, vjerujte da će u vama probuditi nešto što se zove IHLAS, iskrenost prema Allahu u činjenju dobrih sjela. Znači, ne želim da me iko vidi dok ovo radim, ama baš niko, hoću da me ovaj put vidi i čuje samo Allah, niko više! Pa čak ako i umrem, niko neće znati šta sam uradio od dobra.

3) Treći korak, sadržan je u Časnom ajetu. Uzvišeni Allah kaže: “Iz ljubavi prema Allahu, oni hrane siromašne, siročad i zarobljene. Mi vas hranimo U IME ALLAHA, NE ŽELIMO OD VAS NI NADOKNADU NITI ZAHVALU!“ (El-Insan, 8,9). Dakle Allah, s.w.t., hvali one koji djele i pomažu, ali zbog njihove iskrenosti, oni kažu kako to samo rade u ime Allaha i kako ne žele nikakvu ZAHVALU niti NADOKNADU. Kad bilo šta uradiš, udijeliš ili pomogneš, nemoj da očekuješ čak ni da ti kažu hvala, odgajaj svoju dušu, da radi samo u ime Allaha, bez ikakve hvale i zahvale. Ovo radim samo da bih bio nagrađen od Allaha, ovo ne radim kako bio od vas pohvaljen ili da mi se zahvalite, kao ni da meni neku uslugu uradite, ne, samo hoću nagradu od Allaha.

Ovo su neki od načina na koji se duša bori protiv Rijaa, odnosno pretvaranja radi drugih.

(Piše: Saudin Cokoja / akos.ba)