NAJAVLJUJEMO: ŠEHIDSKI MEVLUD U DONJOJ LUCI

U petak, 07.07.2023. godine će se proučiti “Šehidski mevlud” povodom 10 godina od otvorenja džamije u Donjoj Luci. Tom prilikom ćemo se posebno prisjetiti 21 šehida ovog dijela našeg džemata koji su u protekloj agresiji na našu Domovinu 1992. godine odvedeni iz svojih kuća i mučki ubijani od strane srbo-četničkog agresora. Neki od njih još nisu pronađeni i vjerovatno ih kriju neotkrivene masovne grobnice.

Mekteb u Donjoj Luci je izgrađen u periodu između kraja Prvog svjetskog rata 1918. i početka drugog Svjetskog rata 1941. godine. Izgradili su ga mještani Donje Luke. Mekteb je izgrađen od materijala kamena, čerpića, drveta, crijepa, pijeska i kreča. Po okončanju izgradnje mekteba počeli su se obavljati vjerski sve do perioda kraja drugog Svjetskog rata 1945. godine. Nakon kraja drugog Svjetskog rata komunistička vlast nije dozvoljavala obavljanje vjerskih obreda u mektebu. Teravih namaza za vrijeme mjeseca ramazana su se obavljali po lokalnim kućama.
Mekteb kao objekat je korišten za obavljanje tečajeva za opismenjavanje stanovništva. To je trajalo nekoliko godina nakon drugog svjetskog rata. Nakon toga korišten je za privremeno stanovanje i smještaj porodica koje su bile u potrebi, porodica koje su izgrađivale svoju kuću a privremeno su koristile i mekteb za stanovanje.

Nedozvoljavanje obavljanja vjerskih obreda u mektebu je uslovilo da objekat bude nekorišten i vremenskim okolnostima postepeno sve više oronuo i zapušten. Popuštanje sprega vlasti o zabrani obavljanja vjerski obreda te sve lošijeg stanja mehtefa, stanovništvo Donje Luke se je organizovalo i odlućilo za obnovu mekteba u Donjoj Luci. To je bio period sedamdesetih (70-tih) godina. Nakon obnove objekta, mekteb postoje funkcionalan te se u njemu počinju obavljati namazi (akšam i jacija), te teravija i namazi u vremenu mjeseca Ramazana. Namaze je dobrovoljno obavljao rahmetli Adem Mašić. Vjerske aktivnosti u mektebu su se obavljale sve do perioda početka agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.
Nakon reintegracije Općine Ilijaš i mještani Donje Luke su se vratili svojim porušenim i devastiranim kućama. Mekteb je zatečen u devastiranom i totalno neuslovnom stanju. Stanovništvo se je organizovalo odmah 1996. godine i krenuli u obnovu mekteba. Mekteb se je obnavljao materijalima koji su se u tom trenutku posjedovali. Svako je donosio što je imao od rekonstruktivnim materijala kako bi mekteb što prije bio obnovljen. Iste godine je mekteb obnovljen i stavljen u funkciju, te od tada 1996. godine pa do danas se u mektebu obavljaju vjerski obredi. Zbog starosti materijala kojima je izgrađen mekteb, 2012. godine javila se potreba i želje stanovništva da se ozbiljno pristupi ozbiljnijoj i savremenijoj rekonstruciji. Rušenje mekteba i izgradnja džamije je realizovano 2013. godine.

Za dva i po mjeseca je su završeni svi radovi i mekteb je ponovo bio u funkciji. 2014. godine je uređen harem, a 2015. godine je izgrađena munara. Sada je to jedna lijepa džamija sa svim obilježjima naših mahalskih džamija. Ipak u narodu se zadržao naziv Mekteb. Bio je to mjesto vjerskih aktivnosti, ali i mjesto okupljanja i donošenja svih bitnih odluka za ovaj dio džemata.

Još jednom, u ime svih džematlija našeg džemata, a posebno džematlija koji žive u Donjoj Luci, toplo Vas pozivamo da dođete na Šehidski mevlud u petak i podijelite sa nama radost povodom 10 godina od otvorenja našeg Mekteba te da zajednički oživimo uspomenu na naše najmilije – šehide koji su položili svoje živote u protekloj agresiji na našu Domovinu.